150 jaar M-T, Europees Jaar van het Spoor. Hier houden we u op de hoogte van de evolutie van het project.

GrensDorpen is een werkgroep van de OHK de Vier Ambachten - De Klomp De Klinge VZW en het KLINGSPOOR.  

Onder deze tijdelijke rubriek brengen we info over een activiteit van GrensDorpen tussen maart 2021 en december 2022 namelijk herdenking van de eerste treinreis van Mechelen naar Terneuzen, 150 jaar geleden.  Een grensoverschrijdende treinreis met een enorme positieve ontwikkeling aan beide zijden van de grensstreek. Op 26 augustus 1871 reed de eerste trein de grens over naar Terneuzen. De periode van 26 augustus 2021 tot 19 september 2021 staat centraal in deze herdenking.

In deze periode werken vele gemeenten in samenwerking met lokale verenigingen en organisaties samen om die viering niet ongezien voorbij te laten gaan. Terneuzen, Hulst, Sint Niklaas, Sint-Gillis-Waas en Temse hebben zich ge├źngageerd.

Hierbij worden meerdere projecten voorgesteld: tentoonstellingen, kunsttentoonstellingen, gedichten, activiteiten als wandelen en fietsen, enz. Het project is nog steeds aan het groeien.

Hierbij komt hopelijk een schat van nieuwe informatie vrij en het is dan de bedoeling dat deze nieuwe kennis over het spoor M - T wordt gebundeld en gepubliceerd. 

De Wase gemeenten zijn ook van plan in te zetten op het Europees Jaar van het Spoor tijdens de Open MonumentenDag van 2021 (18 en 19 september). Een samenwerking is hier uiteraard op zijn plaats.

Meteen willen we aandacht geven aan de trein vandaag: Een veranderend klimaat en ook niet te vergeten corona en mogelijke nieuwe pandemie├źn verplichten ons tot meer aandacht voor duurzaamheid in alle facetten van mobiliteit. Ook Het Spoor speelt zeker  hierin zijn rol.  

De Trein Mechelen-Terneuzen

het grenstreinstation op De Klinge.

Fietstocht wordt een topper.

We hopen tegen mei 2021 een fietsroute klaar te hebben waar iedereen kan aan deelnemen en de afstanden vrij kan kiezen. Na corona zal dit zeker iedereen bekoren. Je zal ze kunnen koppelen met de andere initiatieven als tentoonstellingen zowel in Zeeuws-Vlaanderen als in het Waasland en Klein Brabant. Het zal gepubliceerd worden op YouTube en op RouteYou. Je kan lussen fietsen naar hartelust. Een aanrader dus. We houden je verder op de hoogte.

Podcast over Mechelen-Terneuzen.

geluidsfragment 150 jaar spoor M-T

In bijlage een geluidsfragment over dit initaitef.

Wie werkt er nu al mee aan het project150 jaar M-T?

In willekeurige volgorde: musea Sluiskil, Hulst, Sint-Gillis-Waas, de bovengenoemde gemeenten, KLINGSPOOR, De Klomp De Klinge VZW, OHK de Vier Ambachten, Puurs, VTBCultuur Sint-Niklaas, bib Sint-Niklaas, Bibliotheca Wasiana, KOKW, bib en Heemkundige Kring Terneuzen, Heemkundige Kring Moerbeke, cultuurraad Moerbeke, Erfgoedcel Waas, Erfpunt Waas, EGTS, Toerisme Waasland, Smaak van Waas, gidsen Zeeuws-Vlaanderen en KLINGSPOOR, NVBS en de groep groeit nog constant aan. 

Logo voor het project 150 jaar M-T

Ondertussen werken we aan het bilan dat we voor ogen hebben met dit project. Alvast hierbij het bindend logo van de samenwerkende

150 jaar M-T

logo viering Mechelen-Terneuzen 2021-2022

logo 150 jaar M-T zwart-wit

logo voor het project Mechelen-Terneuzen

partners.