Lokale modellen

In Vlaanderen en Wallonië zijn er veel modellen van klompen gemaakt, maar meestal dienen ze voor een bepaald beroep en worden ze zeer eenvoudig uitgevoerd zodat de kostprijs niet te hoog oploopt (koolmijnen, glasindustrie, metaalindustrie, …).

Als ze toch versierd worden is het enerzijds zwart schilderen om ze beter te beschermen, anderzijds gerookt om ze sterker te maken. Zeer uitzonderlijk worden ze nog meer versierd, ofwel door snijwerk ofwel door schilderkunst, maar dan is het voor zondagse dracht, omdat de eigenaar wil laten kijken dat hij zich duurdere klompen kan veroorloven of zijn het kunststukjes om tentoon te stellen op bijvoorbeeld klompenbeurzen. In de klompenwand worden zo meerdere modellen van lokale versiering getoond. In Vlaanderen gaat het vooral om ingekerfde tekeningen (ritswerk) en vaak primitieve beschilderingen.

Soms zijn ze echter toch zeer aangenaam. Een bijzonder model is de smokkelklomp uit de dertiger jaren van vorige eeuw waarbij de zool en hiel omgekeerd gericht zijn om de douanier het verkeerde pad op te sturen.

-- Klings model ---

--- De klinge Lydia ---

--- België Charles Rodrigus ---

--- België De wert ---

--- Smokkelklomp ---