Modellen

We hebben op het KLINGSPOOR een wand waar vele klompenmodellen in een klompenwand zijn verwerkt. Elke zondag van de zomermaanden kan je er gratis terecht voor info over de thema’s klompen, grens, trein M-T en de natuur.


 

“houten schoeisel” is voor ons elk soort klomp met een houten onderstel.

Klompen hebben in de eerste plaats een draagfunctie. In de middeleeuwen waren zowel “trippen” (ook p[l]atijnen genoemd) als “hoelblokken” bekend. De eerste komen voor op vele schilderijen met als duidelijk voorbeeld Arnolfini (British Museum Londen), de tweede op schilderijen van Brueghel de Oude en Jeronimus Bosch.

Enkele modellen uit de collectie van Eric en Chris De Keyzer-Maes worden op deze website getoond.

De draagklompen werden in het Waasland in grote getallen vervaardigd, de zondag werden vaak geschilderde of geritste* klompen gebruikt om naar de kerk te gaan. Voor de locale beurzen of als pronkstuk werden vaak erg sierlijke klompen vervaardigd. Dergelijke chique klompen zijn heden onbetaalbaar. Vaak werden modellen uitvergroot voor tentoonstelling, daarvoor moest het klassieke alaam van de klompenmakerij aangepast om de messen te laten snijden in buitenmaat klompen.

 

Geritst* betekent het aanbrengen van inkervingen in de klomp, gaande van zeer eenvoudige lijnen tot het versieren met “roosjes” of echt siersnijwerk.

Wie meer wil weten over de klompenmakerij wil weten of over de modellen kan terecht in het essay ‘Hard knokken voor Wase blokken’ met volgende link:

Hard knokken voor Wase blokken Eric De Keyzer