Geschiedenis vzw

Geschiedenis vzw

De Klinge…een klein grensdorpje aan de Belgisch-Nederlandse grens, in het noorden van het Waasland. Hier, in het oostelijk deel van het Waasland, leven rond de jaren 1920 ongeveer de helft van de bevolking van de klompenmakerij als klompenmaker, verkoper, houtvester, transporteur, enz. Een concentratie die nergens anders werd gehaald. Vaak werd het beroep van klompenmaker gecombineerd met landbouw, café, seizoenarbeider, enz. Uiteraard was smokkelen niet vreemd aan de meeste klompenmakers die zo alle crisissen in de geschiedenis hebben kunnen overwinnen.

Folkloregroep De Klomp-De Klinge V.Z.W. wordt opgericht in 1976. De opdracht is alles wat te maken heeft met de klompenmakerij te verzamelen, het ambacht aan te leren en door te geven aan de volgende generaties. Een eerbetuiging aan de duizenden klompenmakers die in het Waasland actief zijn geweest.

De V.Z.W. fungeert plaatselijk als heemkundige kring, is erkend als uitgever en gaf reeds meerdere werken uit. Vooral de boeken over De Klinge (…een smalle strook zand, …tussen grens en polderland) zijn een groot succes. Zie eveneens onder de rubriek “publicaties”.

De vereniging zorgt o.a. voor een toeristische wegwijzer in het dorpscentrum en zijn oprichter (klompenmaker Eduard Van der Kelen) plaatste een klompenmakers-monument aan het Reinaertplein, de inkompoort van het dorp. De V.Z.W. stapt eerst in stoeten uit en wint meerdere prijzen. Naarmate de kennis over het ambacht toeneemt onder leiding van diverse klompenmakers (zowel kappers, snijders als heulders), wordt de stoetenformule verlaten en wordt resoluut gekozen voor demonstratie van het ambacht. Vandaag behoren ze tot de weinigen die het ambacht nog kennen. Na opstappen met mannen en vrouwen in klederdracht in België, Frankrijk en Nederland tonen ze het ambacht op ambachtenmarkten. Maar die formule is nu verlaten omdat de vereniging een vaste stek heeft in het KLINGSPOOR, waar de VZW De Klomp zorgt voor het praktisch beleid ter plaatse. Elke eerste zondag van de zomerse maanden tonen ze de bezoekers nog hoe klompen worden vervaardigd, zowel met de hand als met de machine.

Op het KLINGSPOOR heeft De Klomp De Klinge VZW gezorgd voor een zonnewijzer en voor een maquette die toont hoe het grensstation met douane en een maquette een eigen leven gingen leiden.

De Klomp De Klinge VZW doet meer dan klompen maken…