Activiteiten

 
 

Ambachtelijk weekend.

Het ambachtelijk weekend valt dit jaar op 19 en 20 augustus 2023 en gaat vanaf nu door op het KLINGSPOOR (en niet meer in OCParochiehuis). Het wordt een ontmoeting met ‘werken met hout’, waar de klompemakerij dus uiteraard een belangrijk onderdeel van wordt.

Voordracht over de quarantainestal De Klinge 125 jaar geleden.

Het zal op 20 oktober 2023 precies 125 jaar geleden zijn dat de quarantainestal van De Klinge langs het spoor in gebruik werd genomen. Waarom werden ze opgericht? Wie nam initiatief? Was iedereen akkoord met de oprichting?  Je kan het horen op die avond om 19u30 in het zaaltje van het KLINGSPOOR. Inschrijven vooraf is echter verplicht gezien het beperkt aantal plaatsen.

voordracht quarantainestallen

 

Fotozoektocht kinderen.

Kinderen kunnen op zoek gaan op de site om alle details terug te vinden via de foto’s. Voor de ouders is er een blad met de plaatsen waar de details voorkomen en een spel om een woord te zoeken. De uitslag staat in spiegelschrift om het raam van het GrensCentrum KLINGSP

 
_ _ _ _ _ _ _ 
 

Klompenmaker repetities

Elke vrijdag komt er terug een klompenmakersrepetitie, dit om de technieken bij te schaven en op te frissen. Zo blijven de klompenmakers histories in ere en kan er verder verdiept worden. Als je interesse hebt om het ambacht aan te leren dan kan je kandidaat zijn. We zoeken jonggepensioneerden of jonger voor deze cursus. Je kna meer info vinden:

https://www.deklompdeklingevzw.be/homepage/de-klomp-vzw/werking/andere/cursussen/

_ _ _ _ _ _ _ 
 

Zondagse opening

Elke zondag (van april tot en met oktober) is het KLINGSPOOR geopend en kan je hier een kijkje komen nemen. Heel wat leuke elementen zijn hier te bezichtigen. Meer informatie over de klompenwand kan je hier terugvinden. 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
 

Repetitie versieringstechnieken

Heel geregeld wordt er kunstig omgesprongen met de klompen. Ze worden op een zeer speciale manier beschilderd en versierd. Dit is echt een fijne kunst. Leden worden opgeleid om deze kunst niet verloren te laten gaan. Ook het snijwerk op klompen wordt daarbij niet vergeten. Veel van deze versieringskunsten zijn afkomstig uit de Jura, waar een grote traditie aanwezig was van kerfwerk in hout en beschildering. Omdat ze werden verjaagd en via Zwitserland, Duitsland, Nederland, Schotland uiteindelijk in de USA terecht kwamen, komen die versieringstechnieken op klompen in al die landen voor.

 
_ _ _ _ _ _ _ _ 
 

Kinderprojecten

Kinderprojecten gaan op regelmatige basis door aangezien we graag in kleine groepjes alle kinderen inspireren en informatie geven om zo hun kennis te verbreden. In 2022 komt de Droomballon van Nieuwkerken weer op bezoek en voor 2023 staat de Klimop al op de agenda.