Activiteiten

 
 

Erfgoeddag.

De Erfgoeddag in het thema “thuis” gaat door op 21 april 2024. Wij tonen u de “thuisarbeid” van de klompenmakerij.

‘Thuis’ is ook het leven in de werkstallen bij de huisarbeid. We focussen uiteraard op de sfeer en de werkomstandigheden in de kleine klompenmakerijen waar heel het gezin deelneemt aan de productie en het sociaal leven van de maatschappij. Waar verteld wordt, gezongen, geplaagd, gewerkt en gelachen. Kom proeven van die sfeer op KLINGSPOOR, Buitenstraat 7, 9170 De Klinge. Kom met de fiets, we zijn de terminus van de F411. Bezoek de site en het bezoekerscentrum. Je kan ook terecht met je erfgoedapp en je UITpas. Kom ’thuis’ beleven op een andere manier. Maar er voor je gezin een gezellige zondag van.

Ambachtelijk weekend.

Het ambachtelijk weekend valt dit jaar op 17 en 18 augustus 2024 en gaat door op het KLINGSPOOR . Het wordt een ontmoeting met ‘werken met hout’, waar de klompenmakerij dus uiteraard een belangrijk onderdeel van wordt. Thema zijn ‘smaken en kleuren’ en als de alle klompenmodellen bekijkt kan je niet anders dan vast te stellen dat in alle landen ter wereld de smaak van klompenmodellen sterk verschillen. Zelfs het kleuren van de klompen geeft blijk van een enorme vindingrijkheid.

 

Open Monumentendag

Het thema van Open Monumentendag 2024 gaat over “en route” en als er ergens veel routes samenvallen dan zitten we precies op het KLINGSPOOR. Het thema ’trein’ is natuurlijk een eigen treinroute tussen Mechelen en Terneuzen. Maar hier stopt ook de fietssnelweg F411. Maar ook Verhalis laat hier de dodendraadroute in de Grote Routenpaden langs de Grensroute passeren. Dus reden genoeg om “en route” te gaan op het KLINGSPOOR.

Fotozoektocht kinderen.

Kinderen kunnen op zoek gaan op de site om alle details terug te vinden via de foto’s. Voor de ouders is er een blad met de plaatsen waar de details voorkomen en een spel om een woord te zoeken. De uitslag staat in spiegelschrift om het raam van het Belevingscentrum KLINGSPOOR.

 
_ _ _ _ _ _ _ 
 

Klompenmaker repetities

Elke vrijdag komt er terug een klompenmakersrepetitie, dit om de technieken bij te schaven en op te frissen. Zo blijven de klompenmakers histories in ere en kan er verder verdiept worden. Als je interesse hebt om het ambacht aan te leren dan kan je kandidaat zijn. We zoeken jonggepensioneerden of jonger voor deze cursus. Je kna meer info vinden:

https://www.deklompdeklingevzw.be/homepage/de-klomp-vzw/werking/andere/cursussen/

_ _ _ _ _ _ _ 
 

Zondagse opening

Elke zondag (van april tot en met oktober) is het KLINGSPOOR geopend en kan je hier een kijkje komen nemen. Heel wat leuke elementen zijn hier te bezichtigen. Meer informatie over de klompenwand kan je hier terugvinden. 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
 

Repetitie versieringstechnieken

Heel geregeld wordt er kunstig omgesprongen met de klompen. Ze worden op een zeer speciale manier beschilderd en versierd. Dit is echt een fijne kunst. Leden worden opgeleid om deze kunst niet verloren te laten gaan. Ook het snijwerk op klompen wordt daarbij niet vergeten. Veel van deze versieringskunsten zijn afkomstig uit de Jura, waar een grote traditie aanwezig was van kerfwerk in hout en beschildering. Omdat ze werden verjaagd en via Zwitserland, Duitsland, Nederland, Schotland uiteindelijk in de USA terecht kwamen, komen die versieringstechnieken op klompen in al die landen voor.

 
_ _ _ _ _ _ _ _ 
 

Kinderprojecten

Kinderprojecten gaan op regelmatige basis door aangezien we graag in kleine groepjes alle kinderen inspireren en informatie geven om zo hun kennis te verbreden. In 2022 komt de Droomballon van Nieuwkerken weer op bezoek en voor 2023 staat de Klimop al op de agenda.