Is het waar dat Willem Dhanens, mede-oprichter van de spoorweg Mechelen-Terneuzen ter plaatse is vermoord? (thema spoor)

Weet je hoe Robert de smokkelaar het ministerie van Financiën met blote billen liet staan? (thema grens)

Waarom estaan er zoveel dennen in beide bosgebieden? (thema natuur)

 

De dodendraad en het GrensCentrum KLINGSPOOR spelen een belangrijke rol in het leven van de familie Ruyloft. Een grensverleggend verhaal. Ga op zoek. (thema klompen)

 

 

KLINGSPOOR is een initiatief van de gemeente Sint-Gillis-Waas in samenwerking met De Klomp De Klinge VZW.

Op de buitensite kan je altijd (gratis) terecht en is gemakkelijk bereikbaar voor zowel bus, auto als fiets (coördinaten: 51°15’04,856”NB – 4°04’36,567”OL). Op de buitensite, met erg veel info op borden per thema, vind je andere informatie dan in het GrensCentrum.  Het bezoek aan het GrensCentrum KLINGSPOOR is gratis op zondagnamiddag in de zomermaanden tussen 14u en 17u (met gids altijd te reserveren via de gemeente, tenzij voor korte bezoekjes kan De Klomp De Klinge VZW je voort helpen). In het grenscentrum vertrek je aan de tijdlijn. Waar wil je starten? Bij de middeleeuwen? De industriële revolutie? De spoorweg of de smokkel met zijn grillige grens? Of wil je de toekomst verkennen aan de hand van de geschiedenis, want in het verleden ligt onze toekomst. De site is zeker een verzamelplaats (gezellig terras van café (Ou)de Statie) voor Belgische of Nederlandse boswandelingen (met of zonder gids). De omgeving nodigt uit voor allerlei activiteiten. De site is bijzonder interessant om per thema te behandelen. Zo kan je alles te weten komen over de treingeschiedenis, de groei van de bosgebieden, weten dat klompen niet echt Nederlands zijn van herkomst of beleef je liever spannende smokkelverhalen tijdens een wandeling (tussen 5 en 9 km, naar keuze)? Bekijk de websites www.klingspoor.be of www.deklompdeklingevzw.be voor nog veel meer mogelijkheden.

 

 

KLINGSPOOR bevat 4 thema's

Klingspoor is de site in de Klinge waar 4 thema's samenkomen en die voor een leerrijke reis doorheen tijd en leeftijd vormen.

Thema 1: Grensgebied
Je kan de grenspaal al spotten vanop afstand. Net als de slagboom die het einde van het spoor aanduid. Maar het top element is wel de dodendraad. Deze is opnieuw nagebouwd om WOI te herdenken.

Thema 2: Klompen in het Waasland
Natuurlijk kan je hier op de site van de klomp heel wat informatie terugvinden over deze klompenmakerij, modellen en nog zoveel meer. Neem een kijkje hieronder.

Thema 3: Natuurpracht van Clingse Bossen en het Stropersbos
Het Clingse bos en het Stropersbos bied een vlucht in de natuur. Maar buiten deze natuur kan je ook in een fotohut aan de slag om jouw favoriete fotomomenten te maken. Ook kan je restanten van de Spaanse linies bekijken.

Thema 4: Spoorweg tussen Mechelen en Terneuzen
De locomotief is het pareltje van deze site. Deze staat dan ook letterlijk en figuurlijk centraal, elke zondag kan er iemand jou hier ook extra informatie over geven. Bekijk je ook even de 3D site? Deze geeft een mooi beeld over hoe het er vroeger uit zag.

KLINGSPOOR is dus de uitvalbasis bij uitstek voor een dagtrip, een groepsbezoek of een schooluitstap. We zetten de deur van onze originele treinwagon graag voor je open. We verwelkomen je om via deze website de verschillende mogelijkheden te ontdekken!

Meer info kan je steeds vinden op de website www.klingspoor.be van de gemeente Sint-Gillis-Waas en verder op deze website.

 

Geluidsfragment.

Een kleine audiovoorstelling van het project KLINGSPOOR.

 

 

Samenwerkingen

De Klomp De Klinge VZW zorgt voor het KLINGSPOOR (met de buiten- en een binnensite). En daar kan je zelfs terecht met vragen over beginnend stamboomonderzoek (klompenmakerij), meer weten over treinen, over de natuur in het Waterwingebied of de Stropersbossen. Misschien is de grens, de smokkel of de grenspalen je doel.? Gemakkelijk bereikbaar met de fiets (knooppunt 80 België,  knooppunt 50 in Nederland/E403) f de bus (lijn 22, Bergstraat).

Onze website stuurt je door voor de lokale geschiedenis van De Klinge of boeit het dialect je mateloos? Wil je weten waarom klompenmakers in de middeleeuwen “chirurgijnen” waren? Of wil je gewoon een middagje uit?Waarom smokkelaar Robert heel de FOD Financiën met de zomermaanden. Elke week verleggen we het accent waardoor je steeds iets nieuws ontmoet. Zo’n bezoek met vrienden rond je natuurlijk af op het gezellig terras ter plaatse.

Via de VriendenKling wordt toezicht gehouden op de site van #KLINGSPOOR (buitensite en grenscentrum). De VriendenKling zorgt ook dat het grenscentrum elke zondag van de zomermaanden gratis open gesteld wordt voor het publiek. Een reeks suppoosten zorgt voor de begeleiding van de bezoekers waarvoor we hen zeer dankbaar zijn.

De werkgroep GrensDorpen is zowel verbonden met de Oudheidkundige Kring “De Vier Ambachten” (OHK) in Hulst als met het #KLINGSPOOR. Zij verdiepen zich in diverse grensoverschrijdende thema’s, verzamelen gegevens en organiseren geregeld verschillende activiteiten die zowel van ver als van nabij de grens betreffen.

De Klomp De Klinge VZW zelf zorgt dat elke eerste zondag van de maand nog klompen worden gemaakt in het grenscentrum.

Een reeks vrijwilligers staan gereed om u te begeleiden op zondagmiddag om te ontdekken hoe onze gemeenschap van in de oudheid zijn geëvolueerd in de tijd van de natuur, de industriële revolutie (met de trein), het ambacht (de klompenmakerij) en de grens (met zijn smokkel). Maar je kan hier ook de lessen trekken uit wat er goed en slecht is gebeurd. Je kan het rijtje zelf verder aanvullen met eigen kennis en ervaring.

Lodewijk Leleu in 'ik was hier" over het KLINGSPOOR.

Lodewijk wil weten hoe een erfgoedproject wordt gerealiseerd vanaf de idee tot de realisatie waarbij een verpauperde buurt uitgroeit tot een toeristische place to be.

smokkelen wordt een must tijdens de acvondwandeling.

Dodendraad

Er is op de site van KLINGSPOOR veel te linken aan WOI. Zowel de treingeschiedenis, de klompenmakerij als de grens zijn sterk gebonden met de oorlogen. Maar vooral de dodendraad blijft een memorabel bewijs van wat een grens kan betekenen voor de mens. Meer informatie kan je vinden bij https://www.verhalis.nl/de-dodendraad-leeft en tevens op de website van https://www.dodendraad.org/boek-2/auteurs/57-em-prof-dr-alex-vanneste.

De dodendraad kwam op De Klinge voor op diverse plaatsen (waaronder Hulststraat, de Warande en nabij grenspaal 276).

 

KLINGSPOOR voor kinderen

Op de site staat een monumentje waar kinderen zich zeker mee kunnen amuseren, maar tegelijk iets kunnen bijleren. Sommigen noemen het 'klomp aan 't spit' waarbij kinderen worden geprikkeld om klompen om te draaien en te leren wat een smokkelklomp is.

Het Cockerill-locomotiefje is zeker een tweede aantrekkingspool voor kinderen. Ze moeten wel voorzichtig zijn om zich niet te bezeren.

Kinderen met een speurzin kunnen elders op deze website op zoek gaan naar een fotozoektocht waarbij heel de buitensite wordt bezocht op zoek naar de foto's.

En tenslotte is er in het GrensCentrum KLINGSPOOR een zoektocht voor kinderen voorzien waarbij ze heel wat kunnen leren over de vier thema's.

Meer informatie over de klompen