Vakmanschap portretten

Vakmanschap portretten 

In vroegere tijden hebben zeer boeiende mensen zich bezig gehouden met de stiel van het klompenmaken. Dit niet alleen voor zichzelf en hun familie maar voor de kost. Dit voltrekt zich vaak van vader op zoon en heel de familie werkt mee aan deze stiel. Hieronder kan je in meer detail enkele portretten bekijken.

 

 

Familiestamboom

 

Je kan steeds bij ons terecht om op te zoeken of er in jouw stamboom klompenmakers voorkomen. We beschikken over massa’s gegevens over Vlaamse, Belgische, Nederlandse en zelfs andere klompenmakers. Je kan altijd even contact opnemen …

We stellen je alvast enkele families voor die, binnen en buiten onze regio,. veel hebben betekend in de klompenmakerij.

Familie Van Der Kelen

Familie Ruyloft

Familie Laureys

Klompen in Henegouwen.

Wat er ons zeker bijblijft zijn de typische Gillisklompen van Binche. Maar eigenaardig genoeg zijn die met duizenden gemaakt door vele Wase klompenmakers. Er zijn nochtans zeer grote Waalse industriële klompenmakersbedrijven gekend. Het zijn vooral coöperatieven. We denken hierbij aan La Perséverance in Presgaux (Couvin), Etablissements Colle-Stavelot en Degrelle-Gérain en de coöperatieve Le Progrès uit Nîsmes en de Grande Saboterie Mécanique L’Espérance van Cerfontaine (met een omzet van 500.000 paar per jaar)  om maar die te noemen. Ze zijn gekend voor hun goede kwaliteit klompen, heel vaak in beuk vervaardigd en met verkoop tot in het noorden van Frankrijk. De coöperatieven hebben vaak een katholieke of socialistische achtergrond. Maar de aanpak is zeker veel professioneler dan wij kennen in het Waasland.