Welkom op onze website over #150jaarMechelenTerneuzen
Publicatie voor gidsen over #150jaarMechelenTerneuzen-spoorweg
Klik op onderstaan link:
https://issuu.com/ericdekeyzer/docs/klv_boe_m-t_opleiding_voor_gidsen_150jaarmechelen
Feestelijke afsluiting van het officiële gedeelte.

OLVP-desk

sluitmoment 150jaarM-T

afsluitmoment 150jaarM-T
#150jaarMechelenTerneuzen is op een gezellige manier afgesloten op het KLINGSPOOR. Wie er bij was zal het niet licht vergeten. Dit betekent niet dat alles is afgesloten, je kan nog steeds terecht in meerdere tentoonstellingen (Hulst, Sluiskil en Stekene) en de fietstocht staat voor jaren op RouteYou voor de liefhebbers. De vlaggen verdwijnen kortelings, maar de informatieborden blijven langs de route als blijvende herinnering van de spoorweg.
Dank aan de gemeenten, heemkundige en oudheidkundige kringen, de musea, de cultuurraden, de individuelen die mee kleur gegeven hebben aan de herdenking. We hopen de bijkomende kennis over de lijn (dankzij uw medewerking van gidsen, musea en erfgoedliefhebbers) volgend jaar te bundelen. Waarvoor dank bij voorbaat.
Ik ben maar een boerken …(slottoespraak Eric De Keyzer op KLINGSPOOR)
Lokeren
Ter gelegenheid van Open Monumentendag stelde de dienst toerisme van Lokeren een speciale uitgave voor ‘Lokeren in het spoor van trein en tram’. Een mooie uitgave. Proficiat.
Tot eind november.
PUKEMA Puurs

PUKEMA Puurs
Al vorig jaar vierde de lijn Mechelen-Terneuzen zijn 150 jarig-bestaan want de trein reed al in 1870 van Mechelen tot Sint-Niklaas. Bij die gelegenheid organiseerde Puurs een grootse tentoonstelling met mooi materiaal over de spoorweg. Gisteren werd een boek voorgesteld met wat Puurs heeft verzameld over de spoorweg.
Ter gelegenheid van Pukema Puurs, dit weekend, rijdt de trein tussen Puurs en Sint-Amands terug. Wie eens wil genieten van PUKEMA, ’t is de moment. De trein vertrekt aan de Seinhuiskaai 1 in Puurs. Veel plezier.
Het logo van Mechelen-Terneuzen (zie cirkelvorm bovenaan) wordt doorsneden met een witte lijn, die de spoorweg aangeeft met onderaan rechts Mechelen en bovenaan links Terneuzen. de horizontale lijn bovenaan leidt ons tot in Hulst wat een bocht van 90° wordt gemaakt om via De Klinge België in te rijden. De eerste rit over de grens was op 26 augustus 1871 en dat laten we niet zo maar voorbij gaan. De lijn was te belangrijk in de ontwikkeling van Zeeuws-Vlaanderen en het Waasland. We kunnen ons vandaag moeilijk nog voorstellen hoe belangrijk de trein was voor onze landbouwgemeenschap en wat we aan de lijn te danken hebben. We vragen ons af wat de toekomst nog brengt nu de spoorlijn is omgevormd tot een aangenaam fietspad.
Geniet van de mooie fietstochten langs M-T.

de vlaggen nodigen je uit

nieuwe informatieborden aangebracht

kilometerspaaltjes opgesmukt
Nog steeds te ondernemen.
Bijzondere aandacht gaat naar de fietstochten (en een wandeling in Axel) die je kan downloaden op RouteYou (plaats ze offline op je telefoon dan heb je onderweg geen internet nodig om alle bezienswaardigheden te ontdekken over de streek en over de trein- en tramlijnen uit de regio.
Met deze code rijd je de ZVTM-tramlijn.
Met deze code rijd je Sint-Niklaas-Hulst (met dank aan Stephan Delaruelle, Tinne DE Maeyer en Ronny De Mulder).
Met deze code rijd je de suikerlijn Moerbeke.
Je kan kiezen voor de zigzagroute van Sint-Niklaas tot in Hulst waarin je zig-zag over de spoorweg fietst. Je kan delen wel/niet rijden (die staan bij de fietsknooppunten tussen haakjes) en je vertrekt waar je zelf wil uiteraard. Er is een gedrukte folder die je her en der kan ophalen met de reisbeschrijving.
Wie veel wil te weten komen over heel de lijn van Mechelen tot in Terneuzen:
https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1JA7mh2ydZ3N1n8dommiTcLhkFqPs4Jzj&usp=sharing
En al wandelend kan je de omgeving van Axel verkennen dankzij het werk van Chris Louwerse en de gemeente Terneuzen.
https://www.routeyou.com/nl-nl/route/view/9085993/recreatieve-wandelroute/spoorpad-axel
Je kan op RouteYou op zoek via auteur gemeente Terneuzen, downloaden en dan “offline” zetten op je smartphone om zonder internet op tocht te gaan.
Je kan ons vinden op facebook via:

De geschiedenis herhaalt zich…
De ingenieurs van toen zijn even inventief als die van vandaag …PPP Het spoor van toen tot vandaag
ACTIVITEITEN IN HULST.
- Bezoekersmanagement Hulst: https://www.inulst.nl/evenement/150-jaar-spoorlijn-mechelen-terneuzen
- tentoonstelling museum Hulst: zie https://www.museumhulst.nl/nieuws
ACTIVITEITEN in TERNEUZEN.
- De bibliotheek en de Heemkundige Kring denken eveneens samen iets op stapel te zetten.
- Toonbeeld uit Terneuzen werkt samen met de Cultuurraad van Moerbeke
- fiets- of wandeltochten onder begeleiding van een gids: info@gidsenteam-zvl.nl
ACTIVITEITEN in STEKENE.
- de heemkundige kring Eusie presenteert vanaf 12 september een tentoonstelling “DEN IJZERENWEG DOOR STEKENE” over de spoorlijn van Sint-Gillis naar Moerbeke. De tentoonstelling loopt tot 5 december 2021 elke zondag tussen 10u en 12u en en donderdag tussen 13u en 17u.
lijn 77 tentoonsteliing station Stekene
- In een uitgebreide, gedocumenteerde tentoonstelling wordt de geschiedenis van spoorlijn nummer 77 met zijn stations en wetenswaardigheden getoond. Deze tentoonstelling gaat door in het Museum Oud Station, Spoorwegwegel 1, 9190 Stekene op open monumenten gans de dag. Later pen elke zondag van 10.00 -12.00 u, en elke donderdag van 13.00-17.00 u, of op afspraak dit tot en met 12 december.
ERFPUNT- SINT-NIKLAAS- SINT-GILLIS-WAAS-HULST:
Fietsroute lijn M-T: SN-SGW-HULST: plaatsing informatie borden:
Bord 1 : historiek van de maatschappij M-T en de spoorlijn.
Bord 2: Stations Mechelen- Terneuzen (onderzoek Nele van der Meiren) (locatie station Sint-Gillis-Waas)
Bord 3: Routehuisjes M-T
Bord 4: Stopplaatsen
Bord 5: wordt geplaatst in Hulst aan het Stationsplein (Oud Hulst)
1 De trein staat nu op het spoor
In 1870 reedt de trein al van Mechelen tot in Sint-Niklaas. Pas op 10 april 1871 spoort hij tot op de Belgische grens. Het zal nog duren tot 26 augustus 1871 vooraleer de trein over de grens kan naar Terneuzen. Dat is precies 150 jaar geleden, dat vieren we met fietstochten, tentoonstellingen en veel meer. Aan jou om te kiezen.
Onderaan vind je welke initiatieven waar en wanneer plaats vinden.
Naar aanleiding van de 150ste verjaardag van de spoorlijn Mechelen-Terneuzen ontwikkelt de werkgroep GrensDorpen samen met tal van partners een uitgebreid activiteitenprogramma over de landsgrenzen heen. Het diverse programma past binnen het Europees Jaar van het Spoor en bevat o.a. fiets- en wandelroutes, tentoonstellingen, kunstprojecten en de creatie van een gelegenheidsbier en speculaas “Spoorzoeker”.
Historische spoorlijn verbindt
De eerste trein naar Terneuzen vertrekt op 26 augustus 1871.
De werkgroep GrensDorpen, gelinkt aan het KLINGSPOOR aan Wase zijde en aan de Oudheidkundige Kring de Vier Ambachten in Zeeuws-Vlaanderen, probeert over de grens heen samenwerkingen te realiseren. En dat dit succes heeft, blijkt uit dit project. In alle steden en gemeenten langs de lijn Mechelen-Terneuzen komen er initiatieven: in Terneuzen, Hulst, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas en Temse, in Stekene en Moerbeke springen lokale overheden, verenigingen en regionale organisaties enthousiast mee op de trein.
2 over het project
a) algemeen
Eén van de blikvangers is een zomerse fietstocht waarbij je heel het parcours kunt affietsen, maar ook lussen kunt maken langs zowel de vroegere ZVTM-lijn in Zeeuws-Vlaanderen als langs het parcours Axel-Moerbeke-Sint-Gillis-Waas om daar weer aan te sluiten op de M-T-lijn. M-T wordt hier spottend “Mèren Trug” genoemd omdat de avondtrein naar Terneuzen bolt terwijl die pas de volgende morgen terugkeert. De fietslussen kan je raadplegen op de app RouteYou.
Daarnaast zijn er tentoonstellingen in Terneuzen, Sluiskil, in Hulst, het KLINGSPOOR en Sint-Gillis-Waas via de lokale heemkundige kringen. Er zijn kunstprojecten en er wordt een minitrein opgesteld op de locatie KLINGSPOOR. De Musketeers van Sint-Gillis zorgen voor een gelegenheidsbier. Smaak van Waas voegt er een speculaas aan toe. Temse organiseert een fietstzoektocht met als titel “laat je vervoeren”. In Sint-Niklaas komen er wandelingen. Zelfs een fietstocht langs lokale middenstanders die iets aanbieden van eten of drinken komt in het vizier (zigzag). Het volledige programma is raadpleegbaar op:
b) partners
Volgende partners zijn onder meer bij het project van GrensDorpen betrokken (en het kan nog aangroeien): Gemeenten Terneuzen / Hulst / Moerbeke / Sint-Gillis-Waas / Temse / Puurs, stad Sint-Niklaas. Heemkundige Kring / bib en Toonbeeld in Terneuzen, Museum Sluiskil / Hulst /Sint-Gillis-Waas en Temse. De NVBS (Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor), OHK de Vier Ambachten in Hulst, Heemkundige Kring ERCUS en cultuurraad Moerbeke, De Klomp De Klinge vzw, EGTS Linieland van Waas en Hulst, Toerisme Waasland, Erfgoed Zeeland, Erfgoedcel Waasland, Erfpunt, Gidsenteam Zeeuws-Vlaanderen, gidsen Klingspoor, heemkundige kring De Kluize, KOKW, d’Academie Sint-Niklaas, Smaak van Waas, brouwerij The Musketeers (en lokale horeca), het Spoor vzw en VTBKultuur Sint-Niklaas. Bibliotheca Wasiana, bib Sint-Niklaas, cc Boontje-Linx+ en verder een reeks particulieren, aangevuld met zelfstandige gidsen.
Logo’s deelnemers:

arMechelenTerneuzen
Logo sponsors #150jaarMechelenTerneuzen:

#150jaarMechelenTerneuzen
Contactpersoon voor de pers: Eric De Keyzer (B) en Marc Mangnus (Nl), grensdorpen@gmail.com, telefoon: +32477/809711 (B) en +31114316534 (Nl)
c) voor gidsen
Vraag een gids aan om op verschillende plaatsen te vertoeven onder deskundige begeleiding over M-T.
In Zeeuws-Vlaanderen kan je, zowel voor gidse in Terneuzen, Sluiskil, Axel of Hulst terecht bij: info@gidsenteam-zvl.nl
Aan Wase zijde kan je terecht bij de lokale toeristische diensten van Sint-Gillis, Sint-Niklaas en Temse.
Essay voor de gidsen #150jaarMechelenTerneuzen.
De VZW De Klomp De Klinge VZW (met dank aan zijn secretaris Eric De Keyzer) stelt een basisstudie ter beschikking bestaande uit info van de gekende bronnen en een eerste beeld op nieuwe opzoekingen in archieven. Uiteraard moet dat nog verfijnd worden in een eindstudie. Maar nu hebben we aan al de gidsen de basis aangereikt waaraan ze hun eigen kennis, opzoekingen en studie kunnen toevoegen. Met de vraag om, bij gebruik, bronvermelding toe te passen en bijkomend materiaal van opzoekingen ook ter beschikking te stellen van de werkgroep GrensDorpen. Met dank.
PDF opleiding voor gidsen
3 activiteiten
a) voor het publiek
We vragen iedereen die nog een verhaal weet over de spoorweg om dat door te sturen aan guido.deloof@gmail.com
Hij verzamelt verhalen. Of het nu gaat om wat je zelf hebt beleefd tijdens je treinreizen of dat je zoon bent van een stationschef, de dochter van een bareelwachter … alles is welkom.
Met dank voor jullie medewerking.
b) andere
Ga op zoek naar het krantje dat speciaal over Mechelen-Terneuzen gratis wordt aangeboden in horecazaken, de toeristische diensten of de tentoonstellingsruimten langs de route.
Kinderen mogen steeds tekeningen, tik-tok filmpjes of wat dan ook bezorgen.
4 agenda
a) lopende activiteiten
Fiets en wandellussen
- Fiets je graag in de regio van Moerbeke op het mooie fietspad:
- Wandel je liever in de omgeving van Axel?
- Fiets je liever op de spoorzate van Sint-Niklaas naar Hulst en wil je meer informatie
- Ga je liever de tramlijn ZVTM verkennen in Zeeuws-Vlaanderen?
- via de knop rechts downloaden-afdrukken klik je op “downloaden” en je kan de route “offline” plaatsen waardoor je geen internet nodig hebt als je gaat fietsen.
gegidste wandelingen
- Op verschillende plaatsen zullen gratis gidsbeurten gegeven worden van één uur (Terneuzen, Axel, Hulst, De Klinge, Sint-Gillis, Stekene, Moerbeke, Sint-Niklaas, Temse) op de open monumentendag op 12 september 2021
b) komende activiteiten
De activiteiten in de verschillende gemeenten kan je zien onder agenda met verwijzing naar hun website.
Europees Jaar van het Spoor 2021.
Meteen willen we aandacht geven aan de trein vandaag: Een veranderend klimaat en ook niet te vergeten corona (en mogelijke nieuwe pandemieën) verplichten ons om meer aandacht te besteden aan duurzaamheid in alle facetten van mobiliteit. Ook Het Spoor speelt zeker hierin zijn rol. Zal de trein van de toekomst terug verkeer afsnoepen van het vliegtuig, de camions of de scheepvaart? Komen er van de overheid duurzame maatregelen die belonen en/of straffen? Geschiedenis herhaalt zich. Weerom zijn particulieren aan zet om bijvoorbeeld private treinlijnen op te zetten tussen Europese hoofdsteden. We spreken terug over mogelijk reizigersverkeer tussen Zelzate en Terneuzen, net als vroeger. Een boeiende geschiedenis in ieder geval, het volgen waard.
De spoorzoeker
Tijdens je fietstochten RouteYou kan je een verschillende horecazaken kennis maken met de speculaas of het bier “spoorzoeker”.
Voor het bier kan je terecht bij:
De Oude Statie – De Klinge
Voor de speculaas kan je terecht bij:
Hilde’s Ambachten in Sint-Niklaas
Ijshoeve De Boey in Sint –Gillis-Waas
Groeten en Fruit Vershoeve in Sint-Gillis-Waas
Smaak Van Waas – smaak van waas Webshop
We willen absoluut iets doen met de grondstoffen die door de spoorlijn veelvuldig zijn vervoerd. De basisproducten van zowel het bier als de speculaas zijn nauw verbonden met de spoorlijn Mechelen-Terneuzen.
De lijn werd opgestart om de lokale landbouwproducten sneller op hun bestemming te krijgen. Voor het bier is dat uiteraard gerst en suiker, voor de speculaas is dat tarwebloem, rogge, suiker, boter, eieren en specerijen. Allemaal producten die via de treinlijn werden vervoerd als granen, als suiker(biet), aangevoerd als specerijen. Maar de link is ook snel gemaakt met de smokkel van goederen. De tentoonstelling in Hulst geeft daar aandacht aan. En inderdaad, al die producten zijn ook in beide richtingen gesmokkeld wanneer er in het ene land schaarste is opgetreden en het andere land voldoende voorraad heeft. Want hoe werkt handel: in het ene land is het product vrij te koop en goedkoop, in het andere land is er grote vraag en stijgt de prijs. Smokkelaars vinden dan alle uitwegen, ook langs het spoor.

voorstelling op 16 juni 2021
Opvallend voor de werkgroep GrensDorpen die de verschillen tussen Zeeuwen en Waaslanders bestudeerd: we spreken van speculaas, maar Vlaanderen noemt dit product vaak speculoos.
Schatten terug gevonden in de archieven
We zijn ondertussen aardig op weg om heel wat archieven in te duiken en schatten boven te spitten. Zowel het archief in Middelburg als het archief KOKW en Bibliotheca Wasiana hebben ons op weg gezet om één en ander op te diepen en in kaart te brengen. Dit is zeker stof voor de komende maanden. O.a. de tentoonstelling Hulst gebruikt er al materiaal uit en er komt een opleiding voor gidsen uit de regio die meer willen weten over de trein Mechelen-Terneuzen. Er zijn gegevens boven gekomen die de werken van Hesselinck en Boonefaes aanvullen en zelfs uitbreiden. Er is zelfs een transporthistoricus die zich wil inzetten om de bijkomende geschiedenis in kaart te brengen. De opzoekingen gaan nog steeds verder en de inventarisatie ervan is de volgende stap. Misschien dat de KOKW die op termijn openbaar stelt. Ook dat zouden mooie resultaten zijn van 150 jaar M-T.
Agenda per gemeente.
Noteer alvast volgende activiteiten in jullie agenda.
- in Temse kan je al deelnemen aan de fietszoektocht
- later volgen er nog initiatieven in de diverse gemeenten en steden, je kan al even kijken op de websites hieronder.
Activiteiten Hulst
Hulst start op zodra corona dat toe laat.
- Bezoekersmanagement Hulst: https://www.inulst.nl/evenement/150-jaar-spoorlijn-mechelen-terneuzen
- tentoonstelling museum Hulst: zie https://www.museumhulst.nl/nieuws
bekendmakingsflyer
- gratis gidsbeurt op open monumentendag onder begeleiding van een gids: info@gidsenteam-zvl.nl
Activiteiten Moerbeke
Beide initiatieven starten begin juli .
Het programma is indrukwekkend, met deelname van Blauwhaus | Michael Pycke | Myriam G.S. Mestiaen | Olivier Deprez | Stefaan van Biesen | Tekenwerken De Vos | Warre Mulder | Wim Wauman |
In dialoog met | Glasatelier Erwin Snijders | Sint-Antonius Abt kerk | Gemeentepark | Standbeeld mevrouw de Kerchove – d’Exaerde – Lippens | Lindenplein | Opperstraat 63 | Oorlogsmonument | Stationsgebouw Moerbeke-Waas | Spoorlijn 54 Mechelen – Terneuzen | Vrijheidsboom Markt |
In muzikale dialoog met | Kalimera | Myriam G.S. Mestiaen | Odysseia Ensemble | Soetkin Collier

Moerbeke
- een kunstinitiatief in Moerbeke Cultuurraad en de Heemkundige Kring Ercus en Toonbeeld uit Terneuzen: zie “grenzeloos sporen”: http://www.moerbeke.be/grenzeloos-sporen .
- Voor het project “sporen in het landschap”: http://www.moerbeke.be/sporen-in-het-landschap
Activiteiten Puurs
Puurs heeft al in 2020 het 150 jaar Mechelen-Terneuzen gevierd. Inderdaad, de trein reedt al in 1870 tot Sint-Niklaas. Internationaal werd de lijn pas in 1871.
Zij geven een boek uit over de dwarslijn 52 in Puurs en dat is niet de enige zijlijn op heel de trafiek. Zij zullen hun boek voorstellen in het weekend van 17 tot 19 september 2021 als afsluiting van hun viering.
Activiteiten Sint-Gillis-Waas
Sint-Gillis start op 13 augustus op. De Klinge al op 1 juli, de zondagen van 14 tot 17u, maar mogelijks van 16 augustus tot 20 september ook op zaterdag.
- tentoonstelling museum De Kluize Sint-Gillis-Waas:
tentoonstelling Sint-Gillis-Waas.
zie https://www.dekluize.be/index.php/activiteitenkalender
- tentoonstelling KLINGSPOOR: zie https://www.klingspoor.be/kom-beleven/acitviteitenkalender
- er komt een gratis gidsbeurt van één uur op de site KLINGSPOOR en in Sint-Gillis-Waas, op open monumentendag op 12 september. Reserveren via de dienst toerisme.
Activiteiten Sint-Niklaas
VTBKultuur en gids Marcella Piessens organiseren volgens een eigen agenda die je kan raadplegen.
- de toeristische dienst van de stad geeft gratis rondleidingen van één uur met gids op open monumentendag. Reserveren op de toeristische dienst van de stad.
- msc Het Spoor bouwt aan de stationsomgeving van Sint-Gillis-Waas en werkt zo samen met De Kluize in Sint-Gillis-Waas https://www.msc-hetspoor.be/modelbaan?b=24
- fietstocht op initiatief van Boontje waarbij de spoorweg zigzag gekruisd wordt en waarbij je zowel de natuur als de lokale middenstand en korte keten bezoekt. zie: lucienmarcella@skynet.be
- Cultuurdienst Sint-Niklaas:http://www.ontdeksintniklaas.be/
- wandeling van 1km : zie: Marcella Piessens De twee barelen van Driekoningen. Info: lucienmarcella@skynet.be
- initiatieven van VTBKultuur: zie stationswandeling: https://www.vtbkultuur.be/sint-niklaas/activiteiten/gegidste-stationswandeling-150-jaar-mechelen-terneuzen/datum/10828 en de gezinsfietstocht: https://www.vtbkultuur.be/sint-niklaas/activiteiten/dagfietstocht-150-jaar-mechelen-terneuzen-vanuit-sint-niklaas-naar-hulst-en-terug/datum/10829
Activiteiten Terneuzen
- De bibliotheek en de Heemkundige Kring denken eveneens samen iets op stapel te zetten.
- er komt een gratis gidsbeurt van één uur over de spoorweg. Meer info bij het gidsenteam Zeeuws-Vlaanderen.
- Toonbeeld uit Terneuzen werkt samen met de Cultuurraad van Moerbeke
- fiets- of wandeltochten onder begeleiding van een gids: info@gidsenteam-zvl.nl
Activiteiten Stekene
- de heemkundige kring Eusie presenteert vanaf 12 september een tentoonstelling “DEN IJZERENWEG DOOR STEKENE” over de spoorlijn van Sint-Gillis naar Moerbeke..
- op open monumentendag 12 september is er een gratis gidsbeurt over de spoorweg. Aan te vragen bij de toeristische dienst van Stekene.
Activiteiten Temse
- er komt een gratis rondleiding van één uur over de spoorweg M-T op open monumentendag op 12 september 2021. Inschrijven bij de toeristische dienst van Temse.
- fietszomerzoektocht “laat je vervoeren” is al bezig. Zie www.temse.be of www.onsstreven.be
Ook op volgende locaties vind je verwijzingen naar het initiatief over #150jaarMechelenTerneuzen
Erfgoedcel Waasland: https://www.erfgoedcelwaasland.be/150-jaar-mechelen-terneuzen/