150 jaar M-T

logo viering Mechelen-Terneuzen 2021-2022

De trein staat nu op het spoor: #150jaarMechelenTerneuzen.

In 1870 reedt de trein al van Mechelen tot in Sint-Niklaas. Pas op 10 april 1871 spoort hij tot op de Belgische grens. Het zal nog duren tot 26 augustus 1871 vooraleer de trein over de grens kan naar Terneuzen. Dat is precies 150 jaar geleden, dat vieren we met fietstochten, tentoonstellingen en veel meer. Aan jou om te kiezen. Je hoort er nog van.

Onderaan vind je welke initiatieven waar en wanneer plaats vinden. 

Radio2 opent de aandacht voor #150jaarMechelenTerneuzen

En wie was stationschef in de verschillende stations op de lijn Mechelen-Terneuzen?

1899 stationschef

de verschillende stations langs de treinlijn M-T

Burghgraeve/Tisselt, Wauters/Willebroek, Grade/Puurs, D'Hooghe/Bornem, De Wit/Temse, Jacobs/Sint-Niklaas, Nicolay/Sint-Gillis, Thys/De Klinge, Bauwens/Hulst, Van Daele/Kijkuit, Verwilghen/Axel, De Witte/Axel, Lammens/Sluiskil, Clipkens/Terneuzen.

Europees Jaar van het Spoor. Hier houden we u op de hoogte van de evolutie van het project.

GrensDorpen is een werkgroep van de OHK de Vier Ambachten - De Klomp De Klinge VZW en het KLINGSPOOR.  

Onder deze tijdelijke rubriek brengen we info over een activiteit van GrensDorpen tussen maart 2021 en december 2022 namelijk herdenking van de eerste treinreis van Mechelen naar Terneuzen, 150 jaar geleden.  Een grensoverschrijdende treinreis met een enorme positieve ontwikkeling aan beide zijden van de grensstreek. Op 26 augustus 1871 reed de eerste trein de grens over naar Terneuzen. De periode van 26 augustus 2021 tot 19 september 2021 staat centraal in deze herdenking.

In deze periode werken vele gemeenten in samenwerking met lokale verenigingen en organisaties samen om die viering niet ongezien voorbij te laten gaan. Terneuzen, Hulst, Sint Niklaas, Sint-Gillis-Waas en Temse hebben zich geëngageerd.

Hierbij worden meerdere projecten voorgesteld: tentoonstellingen, kunsttentoonstellingen, gedichten, activiteiten als wandelen en fietsen, enz. Het project is nog steeds aan het groeien. We houden deze plaats actueel naargelang er intiatieven een definitieve plaats hebben gekregen.

Hierbij komt hopelijk een schat van nieuwe informatie vrij en het is dan de bedoeling dat deze nieuwe kennis over het spoor M - T wordt gebundeld en gepubliceerd. 

De Wase gemeenten zijn ook van plan in te zetten op het Europees Jaar van het Spoor tijdens de Open MonumentenDag van 2021 (18 en 19 september). Een samenwerking is hier uiteraard op zijn plaats.

Meteen willen we aandacht geven aan de trein vandaag: Een veranderend klimaat en ook niet te vergeten corona en mogelijke nieuwe pandemieën verplichten ons tot meer aandacht voor duurzaamheid in alle facetten van mobiliteit. Ook Het Spoor speelt zeker  hierin zijn rol.  

De Trein Mechelen-Terneuzen

het grenstreinstation op De Klinge.

 

Liefhebbers van treinerfgoed zullen zich de komende maanden in het Waasland en Zeeuws-Vlaanderen ten volle kunnen uitleven. Naar aanleiding van de 150ste verjaardag van de spoorlijn Mechelen-Terneuzen ontwikkelt de werkgroep GrensDorpen samen met tal van partners een uitgebreid activiteitenprogramma over de landsgrenzen heen. Het diverse programma past binnen het Europees Jaar van het Spoor en bevat o.a. fiets-en wandelroutes, tentoonstellingen, kunstprojecten en de creatie van een gelegenheidsbier.

Historische spoorlijn verbindt

Op 10 april 2021 is het precies 150 jaar geleden dat de trein Mechelen-Terneuzen kon doorrijden tot aan de Belgische grens. De eerste trein naar Terneuzen vertrekt op 26 augustus 1871.

De werkgroep GrensDorpen, gelinkt aan het KLINGSPOOR aan Wase zijde en aan de Oudheidkundige Kring de Vier Ambachten in Zeeuws-Vlaanderen, probeert over de grens heen samenwerkingen te realiseren. En dat dit succes heeft, blijkt uit dit project. In alle steden en gemeenten langs de lijn Mechelen-Terneuzen komen er initiatieven: in Terneuzen, Hulst, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas en Temse springen lokale overheden, verenigingen en regionale organisaties enthousiast mee op de trein.

Voor elk wat wils

Eén van de blikvangers is een zomerse fietstocht waarbij je heel het parcours kunt affietsen, maar ook lussen kunt maken langs zowel de vroegere ZVTM-lijn in Zeeuws-Vlaanderen als langs het parcours Axel-Moerbeke-Sint-Gillis-Waas om daar weer aan te sluiten op de M-T-lijn. M-T wordt hier spottend “Mèren Trug” genoemd omdat de avondtrein naar Terneuzen bolt terwijl die pas de volgende morgen terugkeert. De fietslussen zal je kunnen raadplegen op zowel RouteYou, Youtube en Garmin.

Daarnaast zijn er tentoonstellingen in Sluiskil, in Hulst, het KLINGSPOOR en Sint-Gillis-Waas via de lokale heemkundige kringen. Er zijn kunstprojecten en er wordt een minitrein opgesteld op de locatie KLINGSPOOR. De Musketeers van Sint-Gillis zorgen voor een gelegenheidsbier. Temse organiseert een fietstzoektocht met als titel “laat je vervoeren”. In Sint-Niklaas komen er wandelingen. Zelfs een fietstocht langs lokale middenstanders die iets aanbieden van eten of drinken komt in het vizier. Het volledige programma is raadpleegbaar op:

 

https://www.deklompdeklingevzw.be/150jaarmechelen-terneuzen/

Oproep

In het kader van 150 jaar Mechelen-Terneuzen is Grensdorpen nog steeds op zoek naar verhalen over de spoorlijn. Heeft je vader nog bij de spoorweg M-T gewerkt? Hield je moeder een overweg in de gaten? Alle verhalen zijn welkom via grensdorpen@gmail.com .

Overzicht partners

Volgende partners zijn onder meer bij het project van GrensDorpen betrokken (en het kan nog aangroeien): Gemeenten Terneuzen / Hulst / Moerbeke / Sint-Gillis-Waas / Temse / Puurs, stad Sint-Niklaas. Heemkundige Kring / bib en Toonbeeld in Terneuzen, Museum Sluiskil / Hulst /Sint-Gillis-Waas en Temse. De NVBS (Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor), OHK de Vier Ambachten in Hulst, Heemkundige Kring ERCUS en cultuurraad Moerbeke, De Klomp De Klinge vzw, EGTS Linieland van Waas en Hulst, Toerisme Waasland, Erfgoed Zeeland, Erfgoedcel Waasland, Erfpunt, Gidsenteam Zeeuws-Vlaanderen, gidsen Klingspoor, heemkundige kring De Kluize, KOKW, d’Academie Sint-Niklaas, Smaak van Waas, brouwerij The Musketeers (en lokale horeca), het Spoor vzw en VTBKultuur Sint-Niklaas. Bibliotheca Wasiana, bib Sint-Niklaas, cc Boontje-Linx+ en verder een reeks particulieren, aangevuld met zelfstandige gidsen.

Contactpersoon voor de pers: Eric De Keyzer (B) en Marc Mangnus (Nl), grensdorpen@gmail.com, telefoon: +32477/809711 (B) en +31114316534 (Nl)

 

Werkgroep GrensDorpen

GrensDorpen probeert de samenwerking over de grens heen te tillen. Ze zoekt thema’s die Zeeuws-Vlaanderen en het Waasland verenigen of juist scheiden .De zijn enerzijds aan Nederlandse zijde gelinkt aan de OHK De Vier Ambachten en anderzijds aan Belgische zijde aan het KLINGSPOOR. 

routehuisjes

WIJ ZOEKEN verhalen.

We vragen iedereen die nog een verhaal weet over de spoorweg om dat door te sturen aan

guido.deloof@gmail.com

Hij verzamelt verhalen. Of het nu gaat om wat je zelf hebt beleefd tijdens je treinreizen of dat je zoon bent van een stationschef, de dochter van een bareelwachter ... alles is welkom.

Met dank voor jullie medewerking.

FIETSLUSSEN.

In de pijplijn zitten een aantal fietslussen die het mogelijk zullen maken Zeeuws-Vlaanderen en het Waasland te ontdekken met de fiets. Via RouteYou zal je veel informatie over de spoorweg kunnen terugvinden. We hopen dit gedeelte klaar te krijgen tegen half mei 2021. Er wordt aan het project gewerkt met vele partners.

fietszate

rustig fietsen op veilige fietspaden

 

Europees Jaar van het Spoor

De viering van 150 jaar Mechelen-Terneuzen past perfect in het Europees Jaar van het Spoor. De trein heeft nog een mooie toekomst. Kan die de strijd aan tegen het vliegtuig en het zeeschip? We zullen het snel merken.

Schatten terug gevonden in de archieven

We zijn ondertussen aardig op weg om heel wat archieven in te duiken en schatten boven te spitten. Zowel het archief in Middelburg als het archief KOKW en Bibliotheca Wasiana hebben ons op weg gezet om één en ander op te diepen en ik kaart te brengen. Dit is zeker stof voor de komende maanden. O.a. de tentoonstelling Hulst gebruikt er al materiaal uit en er komt een opleiding voor gidsen uit de regio die meer willen weten over de trein Mechelen-Terneuzen. Er zijn gegevens boven gekomen die de werken van Hesselinck en Boonefaes aanvullen en zelfs uitbreiden. De opzoekingen gaan nog steeds verder en de inventarisatie ervan is de volgende stap. Misschien dat de KOKW die op termijn openbaar stelt. Ook dat zou een mooi resultaat zijn van 150 jaar M-T.

Fietstocht wordt een topper.

De fietsroute is in volle voorbereiding, waar iedereen kan aan deelnemen en de afstanden vrij kan kiezen. Na corona zal dit zeker iedereen bekoren. Het wordt een zomerse activiteit die je op elk moment kan fietsen. Je zal ze kunnen koppelen met de andere initiatieven als tentoonstellingen zowel in Zeeuws-Vlaanderen als in het Waasland en Klein Brabant. Het zal gepubliceerd worden op YouTube en op RouteYou. Je kan lussen fietsen naar hartelust. Een aanrader dus. We houden je verder op de hoogte.

Podcast over 150 jaar Mechelen-Terneuzen.

In bijlage een geluidsfragment over dit initaitef.

Wie werkt er nu al mee aan het project150 jaar M-T?

In willekeurige volgorde: de musea van Sluiskil, Hulst, Sint-Gillis-Waas, de gemeenten Terneuzen, Hulst, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Temse en Puurs-Sint-Amands, KLINGSPOOR, De Klomp De Klinge VZW, OHK de Vier Ambachten, heemkundige kring Puurs, VTBKultuur Sint-Niklaas, bib Sint-Niklaas, Bibliotheca Wasiana, KOKW, bib en Heemkundige Kring Terneuzen, Heemkundige Kring Moerbeke, cultuurraad Moerbeke, Erfgoedcel Waasland, Erfpunt Waasland, EGTS, MSC Het Spoor Sint-Niklaas, Toerisme Waasland, Smaak van Waas, gidsenteams Zeeuws-Vlaanderen en KLINGSPOOR, NVBS en de groep groeit nog constant aan. 

agenda.

Noteer alvast volgende activiteiten in jullie agenda. 

GRENSOVERSCHRIJDEND:

 • samenwerking tussen Heem- en Oudheidkundige Kringen over de grens heen
 • GrensDorpen werkt samen met KLINGSPOOR (B) en OHK De Vier Ambachten (Nl)
 • samenwerking gidsen in Zeeuws-Vlaanderen en het Waasland
 • fietstocht in Zeeuws-Vlaanderen en het Waasland (RouteYou)
 • fietstocht naar prettige locaties (korte keten en Horeca)
 • tentoonstellingen met onderlinge uitwisseling van materiaal over de grenzen heen (bvb. KOKW Sint-Niklaas/museum Hulst)
 • lezingen met sprekers van beide zijden van de grens
 • Erfgoed in Zeeland en het Waasland meer op elkaar afstemmen
 • de oude mars van M-T terug uitbrengen om te spelen aan beide zijden van de grens
 • samenwerking Toonbeeld Terneuzen en de Cultuurraad in Moerbeke
 • schoolproject met bezoek aan een tentoonstelling en een les in de klas (aan beide zijden van de grens)
 • de ontwikkeling van een biertje en koekje met het logo van #150jaarMechelenTerneuzen aan beide zijden van de grens

REGIONAAL:

 • tentoonstellingen in diverse gemeenten over dit thema, lopen zowel regionaal als grensoverschrijdend in samenwerking

LOKAAL:

TERNEUZEN:

- Toonbeeld uit Hulst werkt samen met de Cultuurraad van Moerbeke

- fiets- of wandeltochten onder begeleiding van een gids: info@gidsenteam-zvl.nl

HULST:

 • Bezoekersmanagement Hulst: https://www.inulst.nl/evenementen
 • tentoonstelling museum Hulst: zie https://www.museumhulst.nl/nieuws
  spoorloos museum Hulst

  bekendmakingsflyer

 • fiets- of wandeltochten onder begeleiding van een gids: info@gidsenteam-zvl.nl

SINT-GILLIS-WAAS:

 • tentoonstelling museum De Kluize Sint-Gillis-Waas: zie https://www.dekluize.be/index.php/activiteitenkalender
 • tentoonstelling KLINGSPOOR: zie https://www.klingspoor.be/kom-beleven/acitviteitenkalender

MOERBEKE:

 • een kunstinitiatief in Moerbeke Cultuurraad en de Heemkundige Kring Ercus en Toonbeeld uit Terneuzen: zie "grenzeloos sporen":  http://www.moerbeke.be/grenzeloos-sporen . Voor het project "sporen in het landschap": http://www.moerbeke.be/sporen-in-het-landschap

SINT-NIKLAAS:

 • msc Het Spoor bouwt aan de stationsomgeving van Sint-Gillis-Waas en werkt zo samen met De Kluize in Sint-Gillis-Waas
 • fietstocht op initiatief van Boontje waarbij de spoorweg zigzag gekruisd wordt en waarbij je zowel de natuur als de lokale middenstand en korte keten bezoekt. zie: lucienmarcella@skynet.be
 • wandeling van 1km in de omgeving van de Kazernestraat: zie: lucienmarcella@skynet.be
 • initiatieven van VTBKultuur: zie https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/91466/fietsroute/sint-niklaas-naar-hulst-via-oude-spoorlijn, ook: https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/files3.vtbkultuur.be/pdfs/SintNiklaasfietszoektocht_1.pdf

TEMSE: