Modellen

 

Klompen veroveren de wereld.

Er bestaan wereldwijd erg veel modellen van klompen, aangepast aan de ondergrond en het lokale gebruik. Alle werelddelen hebben klompenmakers gekend. Vandaag schieten er niet veel klompenmakers meer over. Toch wordt het ambacht op dit ogenblik terug aangeleerd in België en Nederland. Er zijn nog meerdere uitvoerders in Duitsland, Groot-Brittannië en natuurlijk ook in Frankrijk, Nederland en België.

Klompen zijn een souvenirbranche geworden. De draagklomp gaat er uit en de klompenmakers hebben het moeilijk om te overleven. Ze zorgen wel voor vernieuwing. Ze investeren in kunstenaars die iets creatief doen met klompen. Ze ontwerpen nieuwe voorwerpen als tulpen om het afvalhout een nieuwe bestemming te geven. Wat minder geweten is dat bijna heel de productie op dit moment wordt uitgevoerd in China omdat de loonkost hier te hoog ligt en ook de grondstoffen ginds gemakkelijker (en goedkoper) kunnen aangeschaft worden.

Jules Smet Klings model

Binche 

 

Maar ook internationaal zijn er rijkelijk klompen gemaakt

kinderklomp

vreemde klompen

klompenwand

 

Wil je graag meer ontdekken over Lokale en internationale klompen?

 
 
 

het BelevingsCentrum KLINGSPOOR beschikt over een erg mooie klompenwand.

Deze kan je wekelijks in de zomermaanden bezoeken op de site op zondag – zie activiteiten/ agenda voor meer informatie. Digitaal kan je hier alvast een kijkje nemen.

TOP_MUS_KLO_MOD_000 Klompenwand uitgeschreven met verhalen

QR-code klompenwand Klingspoor

Klompenbeurzen zorgen voor uitzonderlijke modellen.

Net als in andere bedrijfstakken zijn er zowel in Nederland als in België klompenbeurzen terug te vinden waar het vakmanschap van de klompenmakers tentoon gespreid wordt. Vaak worden voor die gelegenheid heel kunstige vormen van klompen vervaardigd. Klompenmakers willen pronken met hun vakkennis (en dat van hun werknemers). Een echte competitie van waaruit de jury is gegroeid die voorschrijft hoe klompen er moeten uitzien (Sint-Oedenrode, Nederland). Enerzijds een bijzonder bewijs van vakmanschap, anderzijds het verlies van veel creativiteit in de modellen van klompen.