Vakmanschap Laureys

 

 
 
 
 
 

Vakmanschap Laureys

 
 

Joseph Laureys, groothandelaar in klompen.

Joseph Laureys °19/01/1866 is soldaat van 1884 tot 1886 onder Leopold II. Hij werkt in de aankoopdienst van het leger en staat in voor de aankoop van klompen. Op die manier komt hij ook bij de maalderij en klompenmakerij Coppenolle in De Klinge waar hij huwt met de dochter Justine.

Ze wonen eerst samen met het echtpaar Laureys-Baljauw in Clinge en hij begint daar al een groothandel in klompen en kan via zijn connecties o.a. leveren aan het leger (klompen en paardenstellen).

Hij bouwde toen al een cliënteel op in Noord-Holland. Tevens levert hij al bomen aan klompenmakers, terwijl hij de voorraden klompen van hen opkoopt.

In 1912 neemt hij er een nevenbedrijf bij: groothandel in stoffen, opkoper van stocks en distributie. Dit doet hij samen met de latere minister Heyman in Sint-Niklaas. Naast een weverij start hij ook de eerste mechanische klompenmakerij op in de Bergstraat, met stoomlocomotief om stroom te maken. Hij heeft een aftakas op de treinlijn op De Klinge. In 1917 is hij al overgeschakeld op elektriciteit. Hij heeft een brand in zijn bedrijf (door zelfontbranding of politieke afrekening). Zijn zoon Pierre wordt burgemeester in De Klinge en Jozef vertrekt met zijn gezin naar Sint-Gillis-Waas waar ze een vooraanstaande rol blijven spelen. Hij is niet alleen een goed zakenman, maar heeft ook veel interesse voor techniek. Daar bouwen ze hun bedrijf verder uit in de onmiddellijke nabijheid van de treinlijn Mechelen-Terneuzen. Maar hij heeft eveneens een bedrijf in de omgeving van Noyon (Frankrijk) waar Polen voor hem bomen vellen. Hij blijft in het bedrijf actief tot zijn overlijden op 28 november 1949.

_ _ _ _ _ _ _

UITGEBREIDE GESCHIEDENIS.

De klomp voor website