Vakmanschap Van der Kelen

Vakmanschap Van der Kelen

Geboren en getogen in De klinge met een hart voor klompen.

Andreas Van der Kelen wordt geboren op De Klinge op 10 mei 1875 en verhuist op 25-jarige leeftijd ,als aardwerker, naar Clinge waar hij gehuwd is met Seraphina De Bodt.

Hij heeft vijf kinderen die allemaal verbonden zijn met een klompenmaker bedrijf. Vooral Theofiel (latere boomhandelaar), Kamiel en Eduard zijn gekend in de sector. Zowel als producent als opkoper van klompen.

Eduard huwt met Alfonsine Gadaen en ook die familie is verweven (zoals alle klompenmakersfamilies) in dit lokaal ambacht. Ze hebben geen kinderen.

Toen Eduard het bedrijf staakte in 1971 (invoering van de BTW) was hij nog jaren actief in het feestcomité van De Klinge. Hij schenkt in 1983 het beeld van de klompenmaker dat op het Reinaertplein staat. Eduard beleeft de zwanenzang van de klompenmakerij en houdt goede contacten met Jules Smet van Beveren, die mee de klomp ziet wegzakken en blijft nog vele jaren op ambachtenmarkten het ambacht uitstralen. Eduard was medeoprichter van de folkloregroep De Klomp De Klinge VZW.