Klingspoor werking

De Klomp De Klinge VZW heeft met de gemeente een afsprakennota gemaakt over de uitbating van het #KLINGSPOOR. Daarvoor zijn twee onderafdelingen opgestart om die organisatie goed uit te voeren.

Via de VriendenKling wordt toezicht gehouden op de site van #KLINGSPOOR (buitensite en grenscentrum). De VriendenKling zorgt ook dat het grenscentrum elke zondag van de zomermaanden gratis open gesteld wordt voor het publiek. Een reeks suppoosten zorgt voor de begeleiding van de bezoekers.

De werkgroep GrensDorpen is zowel verbonden met de Oudheidkundige Kring “De Vier Ambachten” (OHK) in Hulst als met het #KLINGSPOOR. Zij verdiepen zich in diverse grensoverschrijdende thema’s, verzamelen gegevens en organiseren geregeld verschillende activiteiten die zowel van ver als van nabij de grens betreffen.

 

De Klomp De Klinge VZW zelf zorgt dat elke eerste zondag van de maand nog klompen worden gemaakt in het grenscentrum.

KLINGSPOOR is een initiatief van de gemeente Sint-Gillis-Waas in samenwerking met De Klomp De Klinge VZW (in samenwerking met de werkgroep GrensDorpen en VriendenKling voor de praktische uitwerking).

Op de buitensite kan je altijd terecht en is gemakkelijk bereikbaar voor zowel bus, auto als fiets (coördinaten: 51°15’04,856”NB – 4°04’36,567”OL). Op de buitensite, met erg veel info op borden per thema, kan je steeds terecht. Het bezoek aan het grenscentrum KLINGSPOOR is gratis op zondagnamiddag in de zomermaanden tussen 14u en 17u (met gids altijd te reserveren via de gemeente, tenzij voor korte bezoekjes kan De Klomp De Klinge VZW je voorthelpen). In het grenscentrum vertrek je aan de tijdlijn. Waar wil je starten? Bij de middeleeuwen? De industriële revolutie? De spoorweg of de smokkel met zijn grillige grens? Of wil je de toekomst verkennen aan de hand van de geschiedenis, want in het verleden ligt onze toekomst. De site is zeker een verzamelplaats (gezellig terras van café (Ou)de Statie) voor Belgische of Nederlandse boswandelingen (met of zonder gids). De omgeving nodigt uit voor allerlei activiteiten. De site is bijzonder interessant om ter thema te behandelen. Zo kan je alles te weten komen over de treingeschiedenis, de groei van de bosgebieden, weten dat klompen niet echt Nederlands zijn van herkomst of beleef je liever spannende smokkelverhalen tijdens een wandeling (tussen 5 en 9 km, naar keuze)? Bekijk de websites www.klingspoor.be of www.deklompdeklingevzw.be voor nog veel meer mogelijkheden.

 

De Klomp zorgt voor het KLINGSPOOR, met een buiten- en een binnensite. En daar kan je zelfs terecht met vragen over beginnend stamboomonderzoek, meer weten over treinen, over de natuur in het Waterwingebied of de Stropersbossen. Misschien is de grens, de smokkel of de grenspalen je doel. Gemakkelijk bereikbaar met de fiets (knooppunt 80), de auto (E34/E403)of de bus (lijn 22, Bergstraat).

In het KLINGSPOOR is een buitensite die je steeds kan bezoeken en waar veel info over het verleden terug te vinden is. Maar in het grenscentrum zie je dat onze toekomst in het verleden ligt. De tijdlijn verhaalt over de bosgebieden net als over de smokkel, de grens, de klompenmakerij en de spoorweggeschiedenis.

Onze website stuurt je door voor de lokale geschiedenis van De Klinge of boeit het dialect je mateloos? Wil je weten waarom klompenmakers in de middeleeuwen “chirurgijnen” waren? Of wil je gewoon een middagje uit? Je bent steeds, gratis, welkom op de zondagen (14u-17u) van de zomermaanden. Elke week verleggen we het accent waardoor je steeds iets nieuws ontmoet. Zo’n bezoek met vrienden rond je natuurlijk af op het gezellig terras ter plaatse.

Wil je meer weten? Luister dan naar de podcast of activiteiten.