
lokkertje
Verken deze website heel snel per onderwerp
(klik op de link)
doorzoek de website bliksemsnel
_ _ _ _ _ _ _
In het grenscentrum KLINGSPOOR kom je veel te weten. Maar je kan ook als ‘suppoost’ op een eenvoudige manier aansluiten aan de uitbating. Neem contact op met deklompdeklingevzw@gmail.com voor meer info hoe je kan helpen.
_ _ _ _ _ _ _ _
“Wat weet je” over de vier thema’s van het KLINGSPOOR.
De klompenmakerij, de trein Mechelen-Terneuzen, de grens met zijn smokkel en de grote natuurgebieden zijn de kernthema’s van het KLINGSPOOR. En waarom? Wat bindt die thema’s?
Het grensoverschrijdend karakter is typisch voor die vier thema’s. Hier op de grens maak je kennis met het verleden dat afstraalt op het heden en in het grenscentrum kan je tijdens een gidsbeurt zelfs kennis maken met de toekomst. Een uitdaging dus. Bezoek op een zomerse zondag het grenscentrum tussen 14 en 17u en combineer dit met een bezoek aan de Waterwinbossen aan Zeeuwse kant of de Stropersbossen aan Wase kant. We zijn er zeker van dat daarna het terras je zal bekoren om na te babbelen. Op elk moment kan je voor je gezin, vriendenkring of vereniging ook een gids inhuren die jullie meer kan vertellen over deze boeiende site.
_ _ _ _ _ _ _ _ _
Het KLINGSPOOR leren kennen.
steenkapperschilderij Frankrijk_voorbeeld beschrijving schilderij_speciale klompen.
Het KLINGSPOOR kan je altijd bezoeken. Maar het grenscentrum is alleen open op zondag in de zomermaanden(april t/m sept.) tussen 14 en 17u.Met deze podcast kan je kennis maken met het KLINGSPOOR. Veel luistergenot.
Het café van de (Ou)de Statie.
Het café heeft een hele geschiedenis doorlopen. Hierbij een beetje achtergrond …
_ _ _ _ _ _ _ _
Thema grens en smokkel.
Waarom is de smokkel zo’n succes in de grensgemeenten?
Smokkel is zo oud als de mensheid. Geen smokkel zonder grenzen, dus 1648 (Verdrag van Munster) is het begin na de 80-jarige oorlog tussen de Staatsen en de Spanjaarden. Maar pas halverwege de 18de eeuw richten de Oostenrijkers een bewaakte grens in, met douaniers. De inkomsten worden een elementaire financieringsbron van de staat. Telkens goederen afwisselend in België of Nederland verschillen in prijs is er wat aan te verdienen. Maar de echte smokkel ontstaat pas wanneer de spoorweg ons wegennet open trekt en massa’s goederen worden verhandeld. Halverwege de 19de eeuw komt daarbij hongersnood en wanneer vanaf 1870 de grote import van granen ontstaat, vluchten de mensen weg uit de landbouw. Dit is de grote groei van de middenstand, van de ambachtslui (waaronder klompenmakers). In die jobs kunnen ze ook gemakkelijk schuiven van werkuren om vrij te zijn voor de smokkeltochten. Wanneer de boerenkar wordt geruild voor motorisch verkeer is het hek helemaal van de dam. Dan wordt de smokkel van de kleine man uitgebreid tot professionele smokkel met hardere maatregelen, zowel bij de smokkelaars als de douaniers, want het gaat nu om grof geld. En wie denkt dat er vandaag geen smokkel meer bestaat, die heeft het mis voor. Denk maar even aan de schepen en vliegtuigen die nog massa’s smokkelgoed overbrengen. Waar het eerst alleen over belastinggeld ging, zijn nu ook veiligheid, in het wild levende dieren, antiquiteiten, voedselveiligheid e.a. belangrijk geworden in de smokkelhandel.
¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Thema natuur en waterwinning.
Het bosgebied van Stropersbos(B) verschilt erg van het Waterwingebied(Nl). Maar beiden zijn erg verbonden aan water. De zandrug is belangrijk. Een hoger gelegen deel zandgrond dat zorgt voor filteren van water in de Clingse bossen. Datzelfde water was een economisch product voor de spoorweg M-T, want in Terneuzen was er een tekort aan zoet water (brak water door De Schelde).
_ _ _ _ _ _ _ _ _
Thema industriële revolutie
In het belevingscentrum is het echt niet moeilijk om thema’s te linken aan de evolutie van 1750 tot vandaag en morgen. De tijdlijn zet je op weg om alles beter te begrijpen. Zelfs een schilderij zet je op weg om de linken te vinden:
steenkapperschilderij Frankrijk_voorbeeld beschrijving schilderij_speciale klompen.
van handwerk naar automatiseren
_ _ _ _ _ _ _