Smokkeltocht.

affiche smokkelspel 2023

inschrijvingsformulier smokkelspel 2023

Klik op bovenstaande link voor het inschrijvingsformulier

Ter gelegenheid van Erfgoeddag 2023 is het mogelijk om in te schrijven op een belevenistoer over smokkelen in de grensstreek. Je leert er alle truckjes van de smokkelaars, maar ook van de douaniers. Het onderwerp is “beestig” en dat zal je geweten hebben. Het was een beestige bezigheid, maar het handelt ook over de smokkel van paarden, runderen en varkens. En ook het verhaal van de quarantaine kan niet zonder een woordje uitleg te geven over het “beestig” vervoer van de dieren. De smokkelpraktijken waren vaak “beestig”, onvoorstelbaar. Varkens, koeien, paarden werden samen met vele andere producten gesmokkeld over heel de grens. Twee douaniers hebben de smokkeltechnieken in kaart gebracht van zowel douaniers als smokkelaars. Een gezinsactiviteit, maar ook mogelijk voor scholen. Doe praktische proeven, los de multiple choise vragen op. Hoor de verhalen die je naar de antwoorden leiden. Drie uren zich onderdompelen in de grensgeschiedenis. Inbegrepen de quarantaine voor dieren, dieren langs de dodendraad, de “beestige” risico’s die douaniers en smokkelaars hebben samengebracht. Een echt belevingsparcours met vertellingen, uitzonderlijk beeldmateriaal en verhalen waarbij de werkelijkheid de fantasie overtreft. 

Inschrijven is verplichtend en kan pas eind maart gebeuren. Deze activiteit past zowel in de erfgoedweek voor scholen als in de erfgoeddag zelf. Een aanrader voor gezinnen of groepen. Ook hedendaagse smokkel komt aan bod.

_ _ _ _ _ _ _ _ _

Wil je weten hoe ver je kennis vandaag al reikt over smokkel? Doe dan de test door volgende vragen op te lossen (de antwoorden volgen na de vraagstelling). Klik op onderstaande link.

UIT_ERG_DK_KSP_DOU_Douanezoektocht met vragen, achtergrond

Klik op bivenstaande link om de smokkelvragen op te halen. Een testje.

 

Het onderwerp”beestig” is niet ver van de smokkel verwijderd:

 

Maar ook de achtervolgingen waren echt “beestig”:     

De douane was eerst spoorzoeker, maar als de smokkel sneller gaat (fiets, auto, pantserwagen, …) moet de douane mee moderniseren. Ook de smokkelaars evolueren: zie hier de kraaienpoot om de achtervolgingen te hinderen.

 

 

Zelfs klompenmakers helpen smokkelaars vooruit (kijk naar de zool en de hiel van deze klomp…

Je maakt een mooie wandeling door de bossen, waar zo veel smokkeltochten ontstaan zijn.

Een kruidenierswinkel met een madonna boven de deur. Als douanen op gang zijn blijft het licht achter de modonna uit. Als het lichtje brandt mag de boter afgeleverd worden in de winkel.Meerdere douaniers trouwen uiteindelijk met de dochter van het café of hotel waar ze tijdelijk wonen.

 

Grote Amerikaanse auto’s worden gebruikt bij de smokkel. Ze kunnen van 400 tot 1.000kg laden als de zetels worden verwijderd en de schokdempers versterkt worden.

Quarantaines kunnen tot 150 dieren opvangen.


 

 

 

 

 

grenspalen aan een overharde weg waar wagens tegen 100 per uur voorbijvliegen.

 

De dodendraad is wel de sterkste grensafbakening. Om al die historie in kaart te brengen, organiseren we een nieuwe smokkeltocht. Zakken met graan en dierensmokkel. Er zijn voorlopers om de weg te verkennen.Tijdens het erfgoedweekend (eind april 2023) leer je er meer over.

 

 

 

 

 

 

 

 

De  quarantaine voor dieren aan de grens .”Quarante”= 40 dagen nazicht door de veearts.

Ook de hedendaagse smokkel wordt niet vergeten. Hier: de verboden ninja ster.

 

Moderne technieken als een scanner maken controle efficiënter.

 

 

 

Na inbeslagname worden de aangeslagen goederen openbaar verkocht, toen en tot vandaag nog steeds.