Vakmanschap Ruyloft.

In Clinge werkt het echtpaar Petrus Ruyloft (geboren op 30 september 1865)/Appolonia Francken in hun klompenmakerij in Clinge. Op vallend dat de drie kinderen op hun beurt trouwen met echte klompenmakersfamilie: Maria trouwt met klompenmaker Alfons Van Den Branden, Maria Catharina trouwt klompenmaker Jozef De Backker en Joseph trouwt Josephina Maria  Jozefina-Maria De Backer in Kemzeke en start daar een klompenmakerij op. Hij vlucht met zijn vrouw door de dodendraad naar Sint-Jansteen(Nl) om van 1921 tot 1929 een klompenmakerij op te starten in het huidige grenscentrum KLINGSPOOR. Ondertussen zijn een zoon Albertus-Joannes, 1918 en dochter Maria Germaine, 1920 geboren in Sint-Jansteen. In het grenscentrum wordt Josée-Joanna geboren in 1925.  Dan keert hij terug bij zijn vader in Clinge om daar het ouderlijke bedrijf verder te runnen (18 februari 1918). Emiel Geldermans zal als veekoopman/herbergier het pand van het KLINGSPOOR gaan bewonen en vele jaren gekend staan voor zijn goede café, wat vandaag nog steeds die positieve uitstraling kent.

De klompenmakerij, nu vooral gekend door Nederland, heeft Belgische wortels en was eeuwenlang een bron van inkomen. Vooral vanaf 1880 explodeert de klompenmakerij in België en dit zal duren tot Nederland in 1936 een invoerrecht oplegt op afgewerkte klompen van 6%. We moeten beseffen dat in dat jaar de leveringsprijs van Belgische klompen lager lag dan de aanmaakprijs in Nederland. Ook hier in de grensstreek was de na-ijver groot. Naast het Waasland zijn ook Hulst, Clinge en Sint-Jansteen bovenaan te vinden in de klompenexploitatie.

Deze geschiedenis bewijst ten volle hoe gemakkelijk mensen, ook al in die tijd, de grens oversteken. De verwantschap aan de overkant blijft tot op vandaag doorleven.

Jozef Ruyloft
klompenmaker Jozef Ruyloft vertrekt in Clinge via Kemzeke, Sint-Jansteen, De Klinge terug naar Clinge.

Jozef Ruyloft schoefende over de grens alsof het niets was.

We zien Jozef als tweede persoon van links.